The Healthy Thinking Project

Healthy Thinking Project




De Healthy Thinking Scan is gebaseerd op een kwalitatieve benchmark met de manier van denken van vitale 80-plussers. Deze norm willen we met meer kwantitatieve data onderbouwen en een nog steviger wetenschappelijk fundament geven.

Dit is het doel van het Healthy Thinking Project.


Deelnemers doen de Scan gratis. In ruil daarvoor geven zij informatie over hun gezondheid.


De gebruikte data worden enkel voor dit doel gebruikt. De gebruikte data worden niet verstrekt aan derden.


Meedoen en bijdragen?

Neem contact op met ons projectbureau

Kees Over de Vest 06 49 121 661

kees@gezonddenken.info

De wetenschap achter het Healthy Thinking Project


DEFINITIES VAN MINDSET EN GEZONDHEID / Jaap Hollander

Definitie ‘mindset’
Iemands 'mindset' of zijn of haar 'denkstijl' definiëren wij als een combinatie van waarden (wat hij of zij belangrijk vindt) en denkpatronen (hoe hij of zij met die waarden omgaat).

Wij onderscheiden zeven typen waarden (aan de hand van de waardentheorie van Graves) en 13 verschillende denkpatronen of denkstijl-elementen - zoals naartoe/weg van, globaal/specifiek, matching/mismatching e.d. Al deze variabelen worden gemeten met de denkstijltest ‘MindSonar’ (What does MindSonar measure? Jaap Hollander, http://www.mindsonar.info/).

Definitie ‘gezondheid’
De World Health Organization definieert gezondheid als: “A state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.”

Van deze definitie, geformuleerd in 1948, wordt binnen de 'positieve gezondheids'-beweging gezegd dat hij te idealistisch is. Men stelt voor om het vermogen om uitdagingen te hanteren meer te benadrukken: “The ability to adapt and self manage in the face of social, physical, and emotional challenges”. Merk op, dat hier de sociale en de mentale kant al in de definitie van gezondheid worden meegenomen. Dit is de definitie waar wij ons in het HTProject bij aansluiten.

How should we define health? Machteld Huber et al. BMJ 2011; 343


Kenmerken van gezondheid
Gezien de factoren die iemands levensverwachting beïnvloeden en aansluitend bij het concept 'positieve gezondheid' zouden wij iemand als gezonder kunnen definiëren naarmate hij of zij de volgende 12 kenmerken meer vertoont:

1.     Fysiek welbevinden

2.     Emotioneel welbevinden

3.     Sociaal welbevinden

4.     Fysieke kracht

5.     Psychologische flexibiliteit

6.     Sociale contacten (aantal en kwaliteit)

7.     Vermogen om met fysieke uitdagingen om te gaan

8.     Vermogen om met emotionele uitdagingen om te gaan

9.     Vermogen om met sociale uitdagingen om te gaan

10.                   Afwezigheid van lichamelijke ziekten

11.                   Afwezigheid van lichamelijke beperkingen

11.                   Afwezigheid van emotionele problemen

12.                   Afwezigheid van sociale beperkingen


Mindset, mediërende factoren en fysieke gezondheid
Uitgaande van deze definitie van gezondheid, onderscheiden wij mindset, mediërende factoren en fysieke gezondheid. Wij veronderstellen dat een bepaalde mindset de fysieke gezondheid zowel direct als indirect beïnvloedt. Bijvoorbeeld: 'Focus op mensen' als denkpatroon bevordert sociale verbondenheid. Sociale verbondenheid bevordert op haar beurt de fysieke gezondheid. Daarnaast gaan wij er van uit dat denkstijl de hersenen rechtstreeks beïnvloedt en daarmee het immuunsysteem en hormoonbalansen die rechtstreeks van invloed zijn op fysieke gezondheid. Wij beseffen dat het bij direct versus indirect (mediërend) om een glijdende schaal gaat. Want ook een verandering in een hormoonbalans is in zekere zin een mediërende factor.

Het meten van gezondheid
Wij gebruiken voor de gezondheidsmeting de SF-36 vragenlijst en voor de mindset de MindSonar profilering.

Vragenlijst
Gezondheid wordt gemeten met een vragenlijst. De ‘MOS 36-Item Short-Form Health Survey (SF-36)' (17), lijkt het bovengenoemde scala van gezondheidsfactoren redelijk goed te bestrijken, al heeft deze meting wel een focus op beperkingen i.p.v. een focus op mogelijkheden (wat wij in principe liever zouden meten).

Telomeren-meting
Het is de afgelopen jaren goedkoper en gemakkelijker geworden om de lengte van iemands telomeren te meten - een stukje van het DNA. Dit wordt als een goede fysieke maat van gezondheid - in feite van 'veroudering' - gezien. Dit is een interessante mogelijkheid, maar vooralsnog is deze optie te duur voor het HTProject.

Lichamelijk onderzoek
Allerlei personen en instanties doen al lichamelijk onderzoek. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringsartsen, sportartsen, revalidatiecentra of medische onderzoekers. Wij staan open voor samenwerking in bestaande of geplande trajecten waarin lichamelijk onderzoek wordt gedaan.


DE OPZET VAN HET HEALTHY THINKING PROJECT

Positieve gezondheid en E-health
Dit project sluit aan bij twee ontwikkelingen: ‘positieve gezondheid’ en ‘e-health’.

Positieve gezondheid
Positieve gezondheid
 is een beweging die stelt dat gezondheid een wisselwerking is tussen 6 dimensies:

1.     Lichaamsfuncties

2.     Mentale functies en -beleving

3.     Spiritueel/existentiële toestand

4.     Kwaliteit van leven

5.     Sociaal maatschappelijke participatie

6.     Dagelijks functioneren

Het HTProject onderzoekt de wisselwerking tussen dimensie 1 (Lichaamsfuncties) en dimensies 2 en 3 (Mentale functies, beleving, spiritualiteit en zingeving).

E-health
 
E-health is het inzetten van ICT om gezondheid te bevorderen. In ons geval: het gebruik van scans en apps om mensen te trainen in gezond denken.

Stappenplan
Het stappenplan waarmee we het HTProject uitvoeren heeft vier fasen.

Fase 1: Eerste kwalitatieve verkenning
Wat is gezond denken? Een ruwe schets.
Wij gebruiken de informatie uit deze fase om onze focus in de volgende fasen te bepalen. Op deze website is hierover meer te lezen. Deze kwalitatieve verkenning is afgerond. De uitkomsten zijn gebruikt voor de eerste ‘benchmark’ voor de HTScan.

Fase 2: Statistische Exploratie
Wat kunnen we wetenschappelijk gezien zeggen over ‘gezond denken’?
Van minimaal 500 respondenten worden zowel de fysieke gezondheid als de mindset gemeten. Wij streven naar een gevarieerde doelgroep qua vitaliteit en gezondheid. Deze fase loopt momenteel.

Wij onderzoeken of er een kwantitatief aantoonbaar verband is tussen mindset (waarden plus denkstijl) enerzijds en fysieke gezondheid en vitaliteit anderzijds. En hoe sterk dat verband is. Wij hopen een ‘dose-response’-relatie te vinden: hoe meer iemand op een bepaalde manier denkt, hoe gezonder hij of zij is.

De resultaten van de onderzoeken worden opgeslagen in een database die later, na publicatie, beschikbaar komt voor verificatie.

Fase 3: Kwalitatief onderzoek
Gezond denken, hoe doet iemand dat?

In fase 3 doen wij diepte-interviews met 20 ouderen. Of fase 3 überhaupt plaats gaat vinden, hangt af van de resultaten in fase 2.

De ene groep bestaat uit 10 uitzonderlijk vitale/gezonde ouderen die wij in een open gesprek vragen stellen over hun gedrag , waarden, manier van denken, overtuigingen, innerlijke strategieën, sociale relaties en wijze waarop zij zin geven aan hun leven. Deze inzichten leiden tot een kwalitatief beeld over hoe gezonde ouderen denken en in het leven staan.

De andere groep bestaat uit 10 ouderen die uitzonderlijk weinig vitaal/ongezond zijn. Wij interviewen hen met dezelfde open vragen.

Doel van het kwalitatief onderzoek is om te weten wat de gezonde ouderen wel doen, dat de ongezonde ouderen niet doen. Op deze manier willen wij ons inzicht in de betekenis van de statistische gegevens vergroten.

Alle interviews worden op video opgenomen. Van deze video’s wordt een back-up gemaakt die na publicatie beschikbaar komt als verificatiemogelijkheid.

Fase 4: Experimenteel onderzoek naar voorlichting en training
Gezond denken, hoe leer je dat aan iemand?
De vierde fase van het onderzoek is experimenteel van aard. In de vierde fase gaan wij proefpersonen trainen in gezond denken met de inzichten uit fasen 1 en 2. In deze fase wordt ook een toegankelijke app ontwikkeld.

Wij meten het effect van de training longitudinaal: voorafgaand aan de training, direct na de training en een half jaar na de training worden zowel mindset als gezondheid gemeten.

Congres Gezond Denken
Na afronding van het onderzoek organiseert het Instituut voor Eclectische Psychologie een congres waar de onderzoeksresultaten worden gepresenteerd.

Statistische analyse
Wat betreft de statistische analyse, zouden wij in fase 2 multipele regressie gaan gebruiken. Daarbij wordt gekeken of meerdere onafhankelijke variabelen (denkstijl-elementen) invloed hebben op 1 afhankelijke variabele (gezondheid).
 
Gezien de snelle ontwikkeling van AI, zouden we er t.z.t. ook voor kunnen kiezen om de analyse door AI te laten doen, op een meer ‘emergente’ manier, d.w.z. door AI de database te geven en te vragen wat voor relaties sterk zijn.

De onafhankelijke variabele wordt geoperationaliseerd als de scores op MindSonar, een test voor mindset (denkpatronen en waarden).

De afhankelijke variabelen is fysieke gezondheid, geoperationaliseerd als de score op de ‘MOS Health Survey’.

Aangezien fasen 3 en 4 afhankelijk zijn van de uitkomst van fase 2, gaan wij de statistische, c.q. AI analyse daarvan pas invullen op het moment dat in fase 2 onze hypothese (dat er een dose-response relatie is tussen een bepaalde mindset en fysieke gezondheid) ondersteund lijkt te gaan worden.

Wil je meer over de opzet en wetenschappelijke achtergronden, neem dan contact op met Jaap Hollander


naar boven
Share by: